PENGARAH ADTEC SHAH ALAM 

Tn. Hj. Zuraka bin Yusof 

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

ADTEC Shah Alam (ADTECSA) telah dibangunkan pada tahun 2001 untuk menghasilkan tenaga mahir untuk meningkatkan daya saing industri kebangsaan. Latihan peluang tersedia di ADTECSA ditawarkan kepada pemuda dan lepasan sekolah, graduan dari institusi latihan lain yang ingin mengikuti latihan serta pekerja industri yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka.

Setelah terlibat dalam TVET selama beberapa dekad, ADTECSA kini memfokuskan diri untuk menggilap bakat pelajar dalam sikap, kemahiran dan pengetahuan dengan latihan praktikal dalam bengkel dan makmal, teori bilik darjah yang dijalankan oleh penerapan pengetahuan, dan sikap mereka digilap untuk mengekalkan profesion dan pembangunan kerjaya melalui aktiviti latihan harian mereka. Mereka akan dilatih dalam persekitaran latihan bersepadu di mana 60% penekanan pada latihan kemahiran manakala baki 40% adalah secara teori.

ADTECSA telah mengukuhkan program Diploma Teknologi Kejuruteraan di mana 7 program sedang dijalankan untuk memenuhi keperluan industri, terutama bagi mereka yang mempunyai asas kukuh dalam teknologi kejuruteraan. (Sila rujuk kursus sepenuh masa). Mereka yang lulus dalam teknologi kejuruteraan akan terdedah kepada kemahiran dan pengetahuan pada kadar yang sama berbanding dengan rakan sebaya mereka dalam program teknologi tetapi dengan teori yang lebih mendalam. Mata pelajaran tambahan seperti Fizik, Matematik, Bahasa Inggeris dan Islam / Moral akan diperlukan bagi mereka untuk membina asas pengetahuan yang kuat. Para graduan boleh bekerja di industri sebagai juruteknik atau jurutera bantuan di tempat kerja. Mereka juga boleh mengikuti ijazah dalam teknologi kejuruteraan di mana-mana universiti teknikal (MTUN) sebagai UTEM, UNIMAP, UTHM, UMP atau UNIKL.

Pelajar siswazah ILP sentiasa dialu-alukan menghadiri kursus di Diploma dan kemahiran yang mereka dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dengan kandungan sukatan pelajaran yang mendalam. Diploma dan Sijil Tahap 4 mereka boleh meningkatkan pasaran mereka dan dapat mengisi kedudukan serta upah yang lebih tinggi dalam industri sebagai pekerja mahir.

Sebelum tamat pengajian, semua pelajar harus Latihan Perindustrian ADTECSA (OJT) selama enam bulan untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengalami hasil gabungan antara institusi latihan dan pengalaman kerja industri. Kebanyakan industri memberikan sambutan yang baik terhadap permintaan pelajar untuk tempat latihan. Mereka juga mungkin diserap sebagai pekerja tetap selepas tempoh OJT.

Permintaan untuk peningkatan kemahiran dan pengetahuan industri telah meningkat secara drastik dalam 2 tahun yang lalu, yang mencerminkan peningkatan teknologi dalam sektor perindustrian. Sebagai organisasi latihan milik kerajaan, matlamat utama kami adalah untuk membantu industri dalam membangunkan modal insan. Walaupun kami mempunyai pelbagai mesin dan peralatan senaman, tetapi bayaran untuk latihan adalah minima, hanya dapatkan beberapa kos dan peruntukan untuk penyelenggaraan masa depan. Pada tahun 2016, ADTECSA berjaya melatih 5043 pekerja dari pelbagai industri. Semua latihan yang dijalankan di ADTECSA boleh didakwa di bawah skim HRDF.

PKS dialu-alukan untuk membincangkan penggunaan jentera dan peralatan di ADTECSA untuk pengeluaran prototaip, atau pembuatan bahagian kecil menggunakan mesin CNC kami. Pertanyaan sentiasa dialu-alukan. Bersama-sama kita membentuk tenaga kerja yang kompeten dan teknologi penaklukan yang berdaya saing, ekonomi kompetitif dan produktif untuk meningkatkan, dan bersikap jujur ​​dalam kehidupan seharian, untuk Malaysia yang lebih baik.

Terima kasih.

"Pekerja Mahir Pemacu Ekonomi"

Zuraka bin Yusof
Pengarah ADTEC Shah Alam