PENGARAH ADTEC SHAH ALAM 

Tn. Hj. Zuraka bin Yusof 

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

ADTEC Shah Alam (ADTECSA) telah dibangunkan pada tahun 2001 untuk menghasilkan tenaga mahir bagi meningkatkan daya saing industri kebangsaan. Peluang latihan di ADTECSA ditawarkan kepada belia dan lepasan sekolah, graduan dari institusi latihan lain yang ingin mengikuti latihan serta pekerja industri yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka.

Setelah terlibat dalam TVET selama beberapa dekad, ADTECSA kini memfokuskan untuk menggilap bakat pelajar dalam kemahiran, sikap dan pengetahuan dengan latihan praktikal di bengkel dan makmal, teori di bilik darjah.  Penerapan pengetahuan dan sikap mereka digilap untuk mengekalkan profesion dan pembangunan kerjaya melalui aktiviti latihan harian pelajar. Pelajar akan dilatih dalam persekitaran latihan bersepadu di mana 60% penekanan pada latihan kemahiran manakala baki 40% adalah secara teori.

ADTECSA telah mengukuhkan program Diploma Teknologi Kejuruteraan di mana 7 program sedang dijalankan untuk memenuhi keperluan industri, terutama bagi mereka yang mempunyai asas kukuh dalam teknologi kejuruteraan. (Sila rujuk kursus sepenuh masa). Mereka yang lulus dalam program teknologi kejuruteraan akan terdedah kepada kemahiran dan pengetahuan pada kadar yang sama berbanding dengan rakan sebaya mereka dalam program teknologi tetapi dengan teori yang lebih mendalam. Mata pelajaran tambahan seperti Fizik, Matematik, Bahasa Inggeris dan Islam / Moral akan diperlukan bagi mereka untuk membina asas pengetahuan yang kukuh. Para graduan boleh bekerja di industri sebagai juruteknik atau penolong jurutera. Mereka juga boleh mengikuti pengajian ijazah dalam teknologi kejuruteraan di mana-mana universiti teknikal (MTUN) seperti UTEM, UNIMAP, UTHM, UMP atau UNIKL.

Pelajar siswazah ILP sentiasa dialu-alukan menghadiri kursus di Diploma dan kemahiran yang mereka dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dengan kandungan sukatan pelajaran yang lebih mendalam. Diploma dan Sijil Tahap 4 yang diperolehi boleh meningkatkan pasaran mereka dan dapat mengisi kedudukan serta mendapat gaji yang lebih tinggi dalam industri sebagai pekerja mahir.

Sebelum tamat pengajian, semua pelajar harus menjalani Latihan Perindustrian (OJT) selama enam bulan untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengalami hasil gabungan antara institusi latihan dan pengalaman kerja industri. Kebanyakan industri memberikan sambutan yang baik terhadap permintaan pelajar untuk mendapatkan tempat latihan. Mereka juga mungkin diserap sebagai pekerja tetap selepas tempoh OJT.

Permintaan untuk peningkatan kemahiran dan pengetahuan industri telah meningkat secara drastik dalam tempoh 4 tahun yang lalu, yang mana menampakkan peningkatan teknologi dalam sektor perindustrian. Sebagai organisasi latihan milik kerajaan, matlamat utama kami adalah untuk membantu industri dalam membangunkan modal insan. Walaupun ADTEC Shah Alam mempunyai pelbagai mesin dan peralatan, tetapi bayaran untuk latihan sepenuh masa mahupun separuh masa adalah minima. Sejak tahun 2014 sehingga Disember 2019, ADTECSA berjaya melatih 22,099 pekerja dari pelbagai industri. Semua latihan yang dijalankan di ADTECSA boleh dituntut di bawah skim HRDF.

PKS dialu-alukan untuk membincangkan penggunaan jentera dan peralatan di ADTECSA untuk pengeluaran prototaip, atau pembuatan bahagian kecil menggunakan mesin CNC kami. Pertanyaan sentiasa dialu-alukan. Bersama-sama kita membentuk tenaga kerja yang kompeten dan berdaya saing, ekonomi yang kompetitif dan meningkatkan produktiviti untuk Malaysia yang lebih baik.

Terima kasih.

"Pekerja Amanah Aspirasi Negara"

Zuraka bin Yusof
Pengarah ADTEC Shah Alam